Czy wiesz, że Twój organizm przetwarza i reaguje na cukier na poziomie znacznie przekraczającym to, z czego możesz sobie nawet zdawać sprawę? W rzeczywistości przeciętny Amerykanin spożywa o wiele za dużo tego białego węglowodanu. Może to być problematyczne z kilku powodów. Po pierwsze, nadmierne spożycie cukru zostało powiązane z wieloma chorobami i stanami zdrowia. Należą do nich choroby układu krążenia, cukrzyca, cukrzyca typu 2 oraz kilka rodzajów nowotworów. Co więcej, ilość spożywanych przez nas cukrów przetworzonych jest głównym czynnikiem decydującym o tym, na ile z tych dolegliwości zapadniemy z czasem. Innymi słowy, ryzyko rozwoju choroby wzrasta wraz z ilością cukrów dodanych spożywanych regularnie. Jeśli zastanawiasz się, czy cukier rafinowany jest rzeczywiście szkodliwy dla Twojego zdrowia i samopoczucia, przeczytaj poniżej, aby uzyskać więcej informacji
Co to jest cukier?
Cukier to węglowodan znajdujący się w wielu produktach spożywczych, takich jak owoce, miód i chleb. Cukier jest rodzajem węglowodanu, który nie ma prawie żadnych wartości odżywczych. Jest to jeden z wielu składników takich produktów, jak słodycze, napoje gazowane i chleb. Przyjrzyjmy się teraz bliżej temu, co ten składnik oferuje, a czego nie.
Zdrowe tłuszcze i białka zawierają węglowodany
Wbrew temu, co sądzi wiele osób, węglowodany nie są wrogiem. W rzeczywistości są one ważną częścią zdrowej diety. Jak już mówiliśmy, węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Oznacza to, że są one niezbędne dla wszystkich funkcji i zadań metabolicznych, w tym dla funkcjonowania mózgu i ruchu.
Węglowodany rafinowane to czyste cukry
Węglowodany rafinowane, znane też jako cukry proste, są pozbawione prawie wszystkich składników odżywczych i błonnika. Oznacza to, że nie mają prawie takich samych wartości odżywczych jak czysty, nieprzetworzony cukier. Cukier rafinowany nie dostarcza żadnych wartości odżywczych, a nawet może przyczyniać się do przybierania na wadze i powstawania ubytków w zębach.
Słodzone napoje, żywność i przekąski są wysoko przetworzone
Wszystkie rodzaje cukrów dodanych są powszechnie obecne w wielu produktach spożywczych, napojach i przekąskach. Jednak często są one znacznie bardziej skoncentrowane niż naturalny cukier znajdujący się w owocach. Cukry dodane są dodawane podczas przetwarzania lub produkcji tych produktów, ale nie są tym, z czego żywność składa się naturalnie. Różnią się one od cukru naturalnego, który znajduje się w owocach, miodzie i niektórych warzywach.
Nie chodzi tylko o to, ile jesz, ale też jak często to robisz
Wiele diet niskowęglowodanowych, jak również przerywany post (IF), znalazło się ostatnio pod ostrzałem. Choć te podejścia są kontrowersyjne, zwracają uwagę na to, że umiarkowane spożycie cukru nie jest korzystne dla zdrowia. W rzeczywistości, spożywanie zbyt dużej ilości cukru może mieć szkodliwy wpływ na ciało, umysł i ducha. Według National Institute of Health and Care Excellence (NICE), częste spożywanie cukrów dodanych może prowadzić do otyłości, insulinooporności, choroby wieńcowej i cukrzycy typu 2, a także do wielu innych problemów zdrowotnych.
Znajduje się nie tylko w słodyczach, ale także w pikantnych potrawach i przyprawach
W zależności od tego, gdzie mieszkasz i co jesz, niektóre produkty naturalnie zawierają cukry dodane. Na przykład wiele przetworzonych produktów spożywczych, w tym chleb, makaron i płatki śniadaniowe, zawiera cukry dodane. Z drugiej strony, niektóre warzywa, takie jak marchew, ogórki i pomidory, mają naturalną wysoką zawartość cukru. Ponadto, wiele przypraw, takich jak ketchup, sos barbecue czy salsa, zawiera duże ilości cukrów dodanych. Należy więc spożywać te produkty z umiarem, ale nie wolno dopuścić, by weszły nam w nawyk. Ważne jest, by spożywać pokarmy, które dostarczają energii, zaspokajają głód i pomagają osiągnąć cele związane z kondycją fizyczną, takie jak warzywa i zboża.
Niektórzy ludzie radzą sobie z niewielką ilością cukru, ale inni muszą go ograniczyć. Który z nich jest lepszy?
Ogólnie rzecz biorąc, im jesteś młodszy, tym więcej cukru powinieneś spożywać. W końcu mózg i ciało dziecka wciąż się rozwijają, co sprawia, że jest ono bardziej wrażliwe na cukier. Ponadto małe dzieci często otrzymują cukry dodane w pokarmach i napojach, co może przyczynić się do rozwoju otyłości i innych problemów. Z drugiej strony, osoby powyżej 65. roku życia mają mniejsze fizjologiczne zapotrzebowanie na cukier, co sprawia, że jego spożywanie jest mniej istotne. Innym ważnym rozróżnieniem jest podział na osoby, które mogą spożywać niewielkie ilości cukrów dodanych i te, które powinny spożywać ich znacznie mniej. Ważne jest, aby wiedzieć, do której kategorii należysz.
Jak dużo cukru powinieneś jeść?
Ilość spożywanego przez Ciebie cukru dodanego może Cię zaskoczyć – i nie powinna. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by przeciętny człowiek spożywał nie więcej niż 25 gramów cukru dziennie. Należy jednak pamiętać, że WHO sugeruje, by napoje słodzone, takie jak soki owocowe, były liczone jako jedna porcja cukru. Jeśli chodzi o to, jak często należy spożywać cukier, należy ograniczyć go do mniej niż 10% dziennego spożycia kalorii.
Cukier to biały, granulowany węglowodan, który zwykle dodaje się do żywności. Nie jest on niezbędny dla organizmu, ale dostarcza energii. Cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale najlepiej ograniczyć jego spożycie. Tego typu węglowodany znajdują się zwykle w przetworzonej żywności i napojach, a także w przyprawach. Nadmierne spożycie cukru jest związane z wieloma chorobami i problemami zdrowotnymi, w tym z otyłością i cukrzycą. Chociaż nie jest konieczne całkowite wyeliminowanie cukru z diety, można znacznie zmniejszyć jego spożycie poprzez ograniczenie ilości spożywanych cukrów dodanych.